Hiljattain eduskunta sääti lain, jonka mukaan palkkaa ei enää saisi maksaa käteisellä. Tämä oli tarkoitettu lakina torjumaan harmaata taloutta.

Laki on tässäkin mielessä susi. Harmaan talouden harjoittajat tuskin muuttavat maksutottumuksiaan uuden lain myötä, kun taas rehelliset yrittäjät eivät voi maksaa käteisellä. Tämä siitä huolimatta, että käteinen on laillinen maksuväline.

On hieman kyseenalaista, onko tällainen olemassaolevasta laista piittaamaton laki lainkaan legitiimi

Libertaristinen ratkaisu

Libertaristin näkökulmasta lain irrationaalisuus on ymmärrettävää. Valtio haluaa maksimoida pankeissa olevan rahan pitääkseen pankkiirit tyytyväisinä. Kuitenkin tämä uusi laki syyllistyy ihmisten tarpeettomaan holhoamiseen. Tarpeeton holhoaminen on lainsäädännössämme näihin päiviin saakka nähty huonona asiana. Ihmisillä pitäisi olla itse oikeus päättää, miten he asioitaan hoitavat.

Valtiolle ei kuulu se, miten ihmiset jokapäiväisiä asioita, kuten palkanmaksua hoitavat. Siis varsinkaan tapahtuman tekninen toteutus.

Kyseessä onkin törkeä hyökkäys ihmisten omaisuusoikeuksia kohtaan. Siten laki pitäisi kumota ja palauttaa oikeus maksaa palkka käteisenä.